7 smarta IT-säkerhetstips

7 smarta IT-säkerhetstips du borde läsa innan du går på semester

Sommar ledigheten närmar sig, och ledigheten är en tid för avkoppling med vänner och familj, oavsett om du är hemma eller utforskar exotiska platser utomlands. Oavsett vilka planer du har för sommaren är det här en tid för avkoppling från en hektiskt vardag. Men, det här kan snart brytas om du hamnar i en situation där din personliga information går vilse.

Därför vill vi påminna dig om några av de vanligaste fallgroparna inom IT-säkerhet som du kan stöta på. Vi har samlat sju smarta IT-säkerhetstips som hjälper dig att säkra dina data medan du är på sommarsemester.

1. Se till att du anger lösenordet / PIN-koden på din mobil och surfplatta.

Detta är din första säkerhet om du skulle förlora eller bli rånad på din mobil eller surfplatta medan du är på semester. Om enheten är lösenordsskyddad blir det mycket svårare för brottslingar att komma åt din enhet. Att göra detta är lätt och tar inte lång tid.

2. Var medveten om falska bokningswebbplatser.

Planerar du en semesterresa i sommar? Se till att du bokar hotell på rekommenderade bokningswebbplatser. En stor undersökning som gjordes av EU visade att 75% av sidorna visade priser som man inte kunde lita på. Sådana webbplatser skriver ofta att de har samarbete och är anslutna till hotell när de inte är det. Detta kan leda till att du debiteras för dolda avgifter, felaktigt boende, felaktiga bokningar etc. Det säkraste sättet att undvika att bli lurad är att boka direkt via hotellets hemsida.

3. Stäng av trådlöst nätverk och Bluetooth.

Bluetooth är bra att ha i bilen eller hemma där det är säkert att kommunicera med andra elektroniska enheter. Men tyvärr glömmer många av oss att stänga av Bluetooth när vi är på offentliga platser, speciellt när vi är på semester. Om din Bluetooth-anslutning är öppen kan någon i hotellets lobby eller på ett kafé i närheten ta upp signalen och sedan komma åt din telefon utan föregående meddelande. Därför är det lämpligt att stänga av den här funktionen medan du är på semester.

4. Var medveten om faran med gratis Wi-Fi på hotell, flygplatser och kaféer.

Att ha tillgång till gratis Wi-Fi medan du är på semester är guld. Hur skulle du annars strömma Netflix, läsa dagens tidningar eller dela bilder från din semester? Men kom ihåg att gratis Wi-Fi också är offentligt, vilket innebär att någon person på hotellet eller på flygplatsen kan komma åt det kontot med eller utan ett enda lösenord. Wi-Fi som inte är lösenordsskyddat är också särskilt sårbart. En tumregel är att man bör undvika att logga in på sidor med känslig information, t.ex. internetbank eller sjukvård när du är uppkopplad mot offentliga nätverk. Men vad ska man göra om man måste kontrollera balansen på internetbanken? Ett enkelt sätt att göra detta är att använda mobildata, men om du är på semester utomlands kan det vanligtvis vara mycket dyrt. Något som vi rekommenderar är att skaffa en VPN för privat bruk.

5. Kontrollera kortläsare.

Kanske åker du på en resa i Europa i sommar och behöver tanka längs vägen. Eller du måste ta ut pengar i en bankomat för att ha tillräckligt med pengar för att handla på en lokal matmarknad. Bankautomater och bensinpumpar är mål för cyberkriminella som kan lägga in en skimmer för att stjäla bankkonton eller kreditkortsuppgifter och slutligen rensa ditt bankkonto. Innan du sveper ditt kort, kontrollera kortläsaren noggrant om en skimmer är ansluten till kortläsaren. Dessutom är det lämpligt att ta en extra titt runt bankomaten eller bensinpumpen för att kontrollera om det finns små övervakningskameror i närheten som pekar på tangentbordet. Dessa kan då vara avsedda att fånga detaljer som din PIN-kod.

6. Kontrollera känsliga konton regelbundet.

Innan du lämnar hotellet för en dag med sightseeing, se till att kontrollera informationskänsliga konton som din internetbank. Kontrollera också när du återvänder till hotellet. Ju tidigare du upptäcker cyberbrottsbeteende desto bättre. Men kom ihåg att logga ut från dina konton efter användning.

7. Titta på barnens internetvanor under sommarsemestern.

Utan skolan, läxan och fritidsaktiviteterna, kan barnen ofta bli uttråkade på ett långt sommarlov och spenderar mer tid framför skärmen än vad de normalt gör i en hektisk vardagsliv. Det är därför viktigt att prata med barnen om farorna med missbruk och nättroll. Styr dina barn till vad som är säkert att göra online och navigera dem i användningen av onlinesäkerhet. Läs mer på Rädda Barnens sidor kring Online / Internet säkerhet.

Följ dessa sju IT-säkerhets tips när du går på semester och njut av din semester med säkerhet.

Vi önskar alla en härlig sommar!