Vad söker du?

Blogg

Vet du hur sårbart ditt företag är?

27 januari, 2020

Vet du hur sårbart ditt företag är?

Den första kommersiella datorn, introducerad av Lyons Electronic Office, var början på en revolution för att förenkla rutinuppgifter. Under de senaste åren har vårt beroende av moderna IT-system i högre grad också visat hur sårbart samhället är om det går fel.

Digital resa

Vår digitala resa har på sju snabba decennier skapat en vardag där vi är beroende av datorer och teknik. Alla datorer är numera alltid sammanvävda och ihopkopplade till olika nätverk. Våra telefoner har idag mer kraft än vi kunde drömma om på en PC för några år tillbaka. Till och med klockan, ugnen, tvättmaskinen, kylen, bilen och andra smarta enheter som vi använder för vardagliga uppgifter är anslutna till nätverk. De arbetar tillsammans och gör oss beroende av saker att arbeta. Några sekunder av extra väntan i vardagen och vi upplever det som en liten kris och blir stressade.

Den snabba digitaliseringen har skapat stort utrymme för verkliga kriser. Kriser som enkelt sätter ditt och mitt jobb i riskzonen och till slut spelar rysk roulett med våra liv.
Över 90% av cheferna är inte beredda på hur de ska hantera en cyberattack och kan inte helt förstå cybersäkerhetsrapporter. 40% av cheferna anser att de inte är ansvariga för konsekvenserna av en cyberattack.

Inte bara antivirus

När allt är sammankopplat, och vi förväntar oss att alla system ska reagera och interagera hela tiden, är det avgörande att de som har kunskap om IT-säkerhet finns där för chefer och ledare utan denna kunskap. Medan de flesta verkar vara överens om att man måste investera och modernisera IT för att vara konkurrenskraftig, verkar informationssäkerhet inte detsamma. Här verkar det som om de flesta tror att att ha antivirus och brandvägg innebär säkerhet. Det är en början, men det räcker inte.

Lönsamhet eller vår konkurrenskraft beror på effektiviteten i organisationens processer och rutiner. IT bör förse cheferna med de verktyg som behövs för att optimera kritiska affärsprocesser, ge bättre vinster över tid och större tillgång till information.

Hos Pedab har vi ett stort team av experter som arbetar med affärsrisk varje dag. Vi ser att det saknas fokus på att hantera potentialen för cyberhot i våra dagliga digitala affärer med andra. Det måste finnas en kompetensökning inom områden som cyberhot, cyberrisk och affärsrisk.

Roger Ison- Haug, Cyber Security Practice Leader, Pedab Group

"40% av cheferna anser att de inte är ansvariga för konsekvenserna av en cyberattack."

Vill du veta mer om hur våra säkerhetsexperter kan hjälpa er att reducera affärsrisk? Välkommen att kontakta oss!