Vad söker du?

Blogg

Skarpa svängar och kraftiga lutningar

16 september, 2020

Nu laddas det för företagets digital transformation. Den strategiska visionen är godkänd, och alla gläds åt de oändliga möjligheterna som den nya tekniken för med sig. Snart smäller det! Eller gör det?

För så är det, det kommer inget big bang. Den digitala transformationen är en process som pågår i åratal. På Pedab kallar vi denna process för den ”datadrivna och digitala resan” (kolla gärna på vår film) men det finns många namn. Men oavsett vad man kallar den, så är det en resa mycket mer än en tidpunkt. Och dessutom en resa där man ska förvänta sig toppar och dalar, nederlag och framgång, skarpa svängar och branta lutningar.

Framgångsrika företag och organisationer har ett pragmatiskt synsätt på det här med att starta resan mot att bli datadrivna och digitala. Vad de gör, är att de fokusera på projekt där man snabbt kan förbättra mycket med en relativt liten insats.

”… moon shots are less likely to be successful than “low-hanging fruit” projects that enhance business processes.” T Davenport och R Ronanki i Harvard Business Review

Så inspireras av de framgångsrika företagen och identifiera ett småskaligt projekt att börja med. Självklart med den strategiska visionen som riktning och mål. Ett tips är att börja med ett projekt som ökar kundnyttan. Definiera sedan en hypotes (man påstår något) eftersom det gör att man arbetar mer iterativt. (Deloitte). En hypotes för ett e-handelsföretag skulle kunna vara ”kunderna köper mer om vi tillhandahåller bilder på produkten när den används”. Testa, utvärdera, mät, gör om …

En enkel pilot ger snabb framgång. Varför är det viktigt? Jo, framgång ger energi, och gör människor stolta och motiverade. Men inte bara det – redan på kort tid ger ett sådant projekt organisationen massor med kunskap och insikter för nästa projekt. Bäst är det om framgången kan definieras i kvantitativa termer.

Framgång beror ju också på teamet. Handplocka ditt team och bjud med människor som är målstyrda och som motiveras av att vara med om nya saker. Energi, nyfikenhet och optimism är andra viktiga egenskaper, tillsammans med en ”nu kör vi” – attityd. Tvärfunktionella team kan funka, men projekt med en division eller en avdelning är oftast enklare.

Ett mindre projekt är också det perfekta tillfället att bygga ut ert externa nätverk. Återigen handlar det om att tänka i liten skala, så ett första steg kan vara något så enkelt som att gå med i en online-grupp eller gå på ett event tillsammans. Färdigheten att kunna nätverka behöver de flesta öva på, så börja långsamt och lär av varandra. Senare under er resa kommer ni att behöva ett större ekosystem för att växa och expandera, hitta talanger och teknisk kompetens.

”Innovation through ecosystems is what to do. This is the opposite of ”not invented here”.” Forrester

Känns ett litet projekt futtigt? Visst, detta första projekt kommer knappt att krusa ytan på er digitala potential men som någon sa; ”komma igång är halva jobbet”. Ett mindre projekt som är färdigt på en månad kommer att flytta er närmare er vision, ger er kunskap och motivera personalen, även om steget är kort.